"Eski zaman mucitlerinin inanılmaz hayat öyküleri"
Bugün sizlere tanıtmak istediğim kitap İletişim Yayınlarından çıkmış olan İhsan Oktay Anar'ın Kitab-ül Hiyel'i.
"İlmi hiyel" yani "mekanik" kitabın ana konusu. "Hiyel ilmi hiylelerin ilmi" diyor yazar kitabının bir yerinde . Kitapta olaylar bir anlatıcının ağzından "rivayete göre"denerek aktarılıyor.
Yasef Çelebi'nin akıl almaz icatları ve onları ortaya çıkarırken hayatını dahi verebilecek kadar gözü karalığı, kölesi Calud'un hırsı, Uzun İhsan Efendi'nin inadı, göz ve kör kelimelerinin arasındaki ufacık bir farkın derin anlamı, Üzeyir Bey, iktidar taşı, kör kuyu rivayetler rivayetler....
İhsan Oktay Anar kitapta, icatların çizimlerine de yer veriyor. Kitabı farklı bir dille yazmış olmasına rağmen oldukça akıcı. Kitab-ül hiyel yazarın ikinci kitabı. Ben bu kitapla başladım kitaplarını okumaya ama size tavsiyem ilk kitap olan "Puslu Kıtalar Atlası" ile başlamanız. Hırs, zeka, hile, hayal, mekanik, mühendislik bu konularda bir kitapsa aradığınız Kitab-ül Hiyel tam sizin aradığınız kitaptır.
Kitabın arka yüzünde şöyle diyor: "Okuyanın okumayanlara kolay anlatamayacağı, hayal gücünün sınırsızlığını gösteren çizimleriyle, insanın birileriyle paylaşmak isteyeceği romanlardan"
Ben daha bunun üzerine ne söyleyebilirim ki....
Sevgiler Başak
Not:İhsan Oktay Anar'ın bu hafta okumaya başladığım son romanı "Galiz Kahraman" hakkında da önümüzdeki günlerde bir yazı paylaşacağım.
Bilgilendirdi teşekkürler
YanıtlaSil